Zupa dyniowa - aksamitna, delikatna i rozgrzewająca. Podaję ją z pestkami słonecznika, które przyjemnie chrupią. Dla mnie jest to obowiązkowe danie w okresie jesiennym. Przygotowuję je na różne sposoby - na słodko, z pomidorami, mleczkiem kokosowym lub na ostro. Tym razem postawiłam na wersję wytrawną, z ziemniakami i szczyptą chilli. Czy Wy również nie wyobrażacie sobie jesieni bez zupy dyniowej?
Jeśli macie ochotę wypróbować inne wersje dyniowe, zajrzyjcie tutaj:
- kremowa zupa dyniowa
- kremowa zupa dyniowa
Składniki:
500g obranej dyni
250g obranych ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta chilli
Przygotowanie:
Dynię, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, zeszklij cebulę, po czym dodaj do garnka czosnek, dynię i ziemniaki. Posyp warzywa kurkumą, imbirem i ostrą papryką. Wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż warzywa się lekko zrumienią, a przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
Zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem do miękkości warzyw, ok. 15 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, stopniowo dodając mleko, do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dopraw krem solą, pieprzem i szczyptą chilli. Podawaj od razu.
też robię z ziemniakami, dziś u mnie będzie na obiad;)
OdpowiedzUsuńJakby jeszcze uprażyć pestki słonecznika, byłaby bajka ;)
OdpowiedzUsuńnastępnym razem uprażę :)
UsuńBardzo lubię zupy kremy :) Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńu mnie dopiero od niedawna gości, ale jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka na jesienne obiady :-)
OdpowiedzUsuńidealna, jesienna zupa :D
UsuńPyszna zupka:)
OdpowiedzUsuń